Házirend

A házirend vonatkozik minden résztvevőre, aki a rendezvényen részt vesz. A házirend be nem tartása figyelmeztetéssel, ismétlődő vagy súlyosabb megszegése esetén a rendezvényről való eltávolításán túl a rendezvényről való kitiltását is eredményezheti.

Kérünk mindenkit, hogy a regisztrációkor elfogadott házirendet figyelmesen olvassátok el, és tartsátok be!

Elsődleges irányelv

Ez az irányelv a szabályzatunk alapja, amely minden lefektetett szabály felett áll. Nem toleráljuk az olyan magatartást, amely zavarja mások nyugalmát, gátolja az esemény lebonyolítását, jelentősen károsítja a látogatói élményt, vagy kedvezőtlen hatással van az esemény reputációjára, beleértve annak helyszíneit, partnereit vagy a nyilvánosságot.

Az elsődleges irányelv megsértése esetén fenntartjuk magunknak a jogot a regisztráció visszavonására, súlyosabb esetekben pedig akár a későbbi regisztráció megtagadására is, beleértve a partner eseményeket és rendezvényeket is.


Korhatár

A találkozó fő helyszínét csak 18 év felettiek látogathatják. Mindazonáltal arra kérünk minden résztvevőt, hogy a találkozó nyilvános és közös területein tartsa tiszteletben a jóízlés határait, kerülje a felnőtteknek szóló témákat, vagy széles körben ezzel azonosított, öltözködést és viselkedést.

A találkozó programjai és díszletei úgy vannak tervezve, hogy kerüljék a közvetlen erőszak vagy haláleset, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolását. Ezzel megfelelve a 2021 előtt érvényben lévő 16-os korhatár besorolásnak. Tehát hiába magasabb a részvételi korhatár, ennek megfelelő viselkedést és megjelenést várunk el minden résztvevőtől.

Abban az esetben, ha ezek az elemek mégis jelen vannak valamelyik programban, törekszünk a korhatár jelzés feltüntetésére. Fontos megjegyezni, hogy a tartalmi besorolás feltüntetése az esemény alapvető korhatára miatt opcionális, kizárólag a résztvevők kényelmét célozza, és minden esetben a saját vagy a program házigazdájának véleményét tükrözi.

Fursuit Walk és külső helyszíni programok

A Fursuitwalk egy családbarát, minden korosztálynak szóló program, amely regisztráció nélkül is látogatható, hiszen közterületen kerül megrendezésre. Fontos kiemelni, hogy bár a programhoz előzetes regisztráció nem szükséges, a részvétellel minden résztvevő, mint ráutaló magatartás, elfogadja a szabályzatunkat.

Arra kérünk, hogy ezen a programon fordíts különleges figyelmet a megjelenésedre és a viselkedésedre annak érdekében, hogy az ne legyen ijesztő vagy zavaró a kisgyerekek számára, hiszen ők és kísérőik lesznek azok, akik figyelmét a leginkább felkelted a séta során.

Kerüld az olyan témákat, amelyeket a kicsik koruknál fogva még nem érthetnek meg, és tartsd szem előtt, hogy fursuiterként törekedned kell arra, hogy ne törd meg sem a saját, sem mások fursuitjának a varázsát. Ehhez bőségesen találsz segédletet a közösségen belül.

Az egyéb külső helyszíni programok esetében a korhatár besorolása a program leírásában kerül feltüntetésre. Fontos kiemelni, hogy néhány esetben külső helyszínen más, nem az eseményhez tartozó vendégek is jelen lehetnek.

2024-es korhatár emelés által hátrányosan érintett látogatók kompenzációja

Azok, akiket a korhatár emelés hátrányosan érint és a 2023-as évben voltak valamilyen Furdance Budapest által szervezett eseményen (Furdance Budapest, Winterfurs, Summerfurs), mentességet kapnak a korhatár emelés alól. Így hiába nem töltik be a 18-adik életévüket az esemény kezdetéig, ők a megszokott módon, szülői beleegyező nyilatkozattal részt vehetnek az eseményen.

Ezen résztvevők online regisztrációját kizárólag hiánytalanul kitöltött és aláírt beleegyező nyilatkozattal tudjuk elfogadni, melyet az info@furdance.hu címre várunk. Beleegyező nyilatkozat letöltése (pdf). Amennyiben az online regisztráció feldolgozásakor az aláírt dokumentum még nem érkezett meg, az érintett regisztrációt ideiglenesen felfüggesztjük.

Azok, akik a 2023-as évben nem vettek részt valamelyik regisztrációhoz kötött eseményünkön, és a rendezvény kezdetéig nem töltik be a 18-at, nem vehetnek részt az eseményen.


Öltözködési útmutató

Kérünk, hogy ne viselj olyan ruházatot vagy kelléket, amely explicit módon szexualitáshoz köthető, vagy amely széles körben ezzel azonosított. Ilyen például nyakörvre csatolt póráz, teljes testet fedő latex vagy neoprén ruházat, pup hood vagy bármilyen anatómiailag túlzottan korrekt, nemi aktus folytatására alkalmas jelmez. Fontos megjegyezni, hogy a felsorolás nem teljes körű, és ezeket a példákat kontextusukban, és nem pedig anyagukban tiltjuk. Tehát szükség esetén viselhetsz például neoprén anyagból készült aláöltözetet.

Ezen kívül nem megengedettek az olyan kiegészítők, amelyek mások megfélemlítését, sértését vagy rosszindulatú gúnyolását célozzák. Ide tartoznak az ilyen üzenetet közvetítő kitűzők, felvarrók, minták és zászlók, valamint értelemszerűen minden olyan önkényuralmi jelkép, amelyet a törvény tilt. Kerülni kell továbbá az olyan jelképeket is, amelyeket bár törvény nem tilt, de valamilyen módon kapcsolódnak törvény által tiltott jelképeket használó közösségekhez vagy bármilyen más, tiltott jelképhez.

Ha a ruházatod megfelel az irányelveknek, de az általános közízlés számára túlságosan felkavaró vagy megbotránkoztató, ugyanúgy megkérhetünk, hogy válassz más öltözéket. Tehát a ruházatod kiválasztásakor törekedj arra, hogy mások ne érezzék kényelmetlenül magukat a környezetedben.

Bizonyos esetekben egyedi megfontolások alapján lehetőség van olyan ruhadarabok viselésének az engedélyezésére, amelyek más körülmények között nem illeszkednek az elsődleges irányelvhez. Ezért, ha úgy véled, hogy valaki nem felel meg a megadott öltözködési iránymutatásnak, kerüld a konfrontációt. Az ellenérzéseidet a ConOps részleg felé jelezd, akik szükség esetén intézkedni fognak.

Fegyverek és fegyvernek látszó tárgyak

Valósághű lőfegyver replikák viselése tilos mind a rendezvény fő helyszínén, mind külső helyszíneken, például a Fursuitwalk során. Azonban kellékként, például fotózáshoz vagy egyéb tartalom készítéshez engedélyezettek lehetnek a rendezvény fő helyszínén, feltéve, hogy a szervezők meggyőződtek a kellék biztonságosságáról, és az ideiglenes viseléshez előzetesen engedélyt adtak. Amennyiben engedélyre van szükséged, kérlek, lépj kapcsolatba a szervezőkkel.

Egyéb fegyver replikák, például kardok, balták és szablyák viselhetők jelmez részeként, feltéve, hogy biztonságosak és semmilyen módon nem okoznak sérülést vagy balesetet. Tehát többnyire rugalmas anyagúak, nem alkalmasak vágásra vagy szúrásra, nincsenek rajtuk kötelek vagy láncok, a kiálló tüskék és merevítők szivacsból vagy más puha anyagból készültek.

Fontos, hogy az ilyen jellegű eszközök minimális kockázatot jelentsenek és ne veszélyeztessék a résztvevők biztonságát. A jelmezek és a kiegészítők megfelelő készítéséről és viseléséről bővebb információkat találhatsz a cosplay közösségekben, például a cosplay.hu barkács szekciójában. Ugrás a cosplay.hu barkács szekciójára.


Egészség és biztonság

Mindent megteszünk azért, hogy a rendezvényen biztonságos környezetet teremtsünk minden látogatónk számára. Ehhez azonban szükségünk van a Te segítségedre is. Figyelj oda arra, hogy ne okozz kárt sem mások, sem a helyszín, sem pedig a rendezvény tulajdonában. Használd rendeltetésszerűen a kihelyezett eszközöket, bútorzatot és a berendezéseket, például ne szedd szét a világító rudakat, és ne locsold szét azok tartalmát.

Alkohol

Fontos, hogy felelősségteljesen viselkedj és tarts mértéket. Ha az alkoholfogyasztás miatt méltatlan helyzetbe kerülnél, vagy észleljük, hogy az állapotod kockázatot jelenthet rád vagy másokra nézve, fenntartjuk magunknak a jogot, hogy eltávolítsunk az eseményről. Ebben az esetben nem lesz lehetőséged visszatérni a további napokon sem.

Arra kérünk, hogy az egészséged megőrzése érdekében mind fursuitolás előtt, mind az alatt, kerüld a magas alkoholtartalmú italok fogyasztását. Bár felnőtt vagy, és senki sem fog megakadályozni benne, fontos tudnod, hogy ebben az esetben az alkohol jelentősen növelheti a rosszullét kockázatát.

Gyógyszerek és narkotikumok

Annak érdekében, hogy teljes mértékben megfeleljünk az adatkezelési szabályoknak és irányelveknek, célzottan nem kérünk és nem is tárolunk egészségügyi adatokat. Ha hosszú távú gyógyszeres kezelés alatt állsz, neked kell gondoskodnod arról, hogy szükség esetén ezek az információk rendelkezésre álljanak.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy Magyarország drogpolitikája szigorúbb, mint a környező országoké. Az alkoholt leszámítva gyakorlatilag nincsenek dekriminalizált tudatmódosító szerek, tehát még kis mennyiségű marihuána birtoklása és fogyasztása is büntetendő. Így a rendezvény területére bármilyen illegális narkotikum vagy tudatmódosító szer behozatala Tilos!

Zaklatás

Sokan vagyunk, sokfélék, egy sokszínű közösséget alkotunk, amiben mindenki más-más határokkal, értékrenddel vagy világnézettel rendelkezik. Fontos, hogy tisztelettudóan viselkedjünk egymással, elfogadjuk mások döntéseit, és ne próbáljuk ráerőltetni a saját nézőpontunkat másokra.

Figyelj arra, hogy ami neked természetesnek tűnhet, az másoknak lehet, hogy nem az. Mindig kommunikálj egyértelműen másokkal, különösen akkor, ha valami zavar vagy feszélyez. Ha valaki arra kér, hogy menj el és hagyd békén, akkor fogadd el és tartsd tiszteletben a döntését.

Ha probléma merül fel, és úgy érzed, hogy a jelzéseid nem értek célba, ne fokozd a helyzetet. Inkább keresd fel a ConOps-t vagy a szervezőket, akik intézkednek, amennyiben szükséges. Fontos megjegyezni, hogy nincs módunkban meggyőzni másokat vagy rávenni őket, hogy változtassanak véleményükön. Az intervenciónkra csak abban az esetben kerülhet sor, ha a viselkedés már zaklatásnak minősül.

Zaklatás akkor történik, amikor valaki tartósan megfélemlítő, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet teremt mások számára, rendszeresen vagy tartósan háborgat másokat, akár magánéletükbe önkényesen beavatkozva. Az ilyen helyzetek közé sorolható a szexuális vagy egyéb nem kívánt fizikai kontaktus létesítése is, amely esetben a hatóságok is bevonásra kerülhetnek.


Média, fényképezőgépek és kamerák

A regisztrációval tudomásul veszed, hogy a rendezvény helyszínein és programjain készülhetnek képek és videó felvételek, amelyen előfordulhat hogy te is szerepelsz. Felvételeket bárki készíthet, amelyet a rendezvény szabályzatában rögzítettek szerint felhasználhat. Ugyanakkor a Furdance Budapest és az ehhez kapcsolódó logók (Winterfurs, Summerfurs) és egyéb arculati elemek előzetes engedély nélkül nem használhatóak fel. Azonban a helyszínen elhelyezett díszletek kivételt képeznek, tehát a felvételek használhatók, még akkor is, ha szerepelnek rajtuk logók és egyéb arculati elemek.

Előzetesen hozzájárulunk a rendezvényen készült felvételek magáncélú felhasználásához, beleértve az internetes közzétételt is. Fontos megjegyezni, hogy a szervezők előzetes engedélye nélkül az anyag nem használható fel marketing vagy vagyonszerzés céljából, és nem jelenhet meg más médiumokban, esetleg sajtóban illusztrációként. Ilyen médiumok például a nyomtatott vagy internetes újságok, magazinok, TV, rádió, egyéb cikkek vagy blogok.

A rendezvény programjait, műsorait vagy azok fellépőinek produkcióit teljes hosszában nem oszthatod meg vagy teheted közzé. Azonban részleteket felhasználhatsz vagy bemutathatsz, amennyiben ez összhangban van a tisztességes felhasználási irányelvekkel.

A felvételek készítésével elfogadod, hogy a szervezők fenntartják a jogot arra, hogy ha úgy érzik, egy közzétett anyag nem megfelelően tükrözi az eseményt vagy ellentétes a képviselt értékeivel, akkor kérjék az anyag publikus elérhetőségének megszüntetését, illetve hogy a rendezvényen készült anyagokat kompenzáció nélkül felhasználják a rendezvény és annak programjainak illusztrálására és bemutatására.

Tisztességes felhasználási irányelvek

Az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni, az a felhasznált anyag mennyisége. Ha a felhasznált mennyiség csekély a teljes műsor vagy fellépés időtartamához képest, és nem tartalmazza a műsor esszenciális részeit, akkor az az irányelvek értelmében tisztességes felhasználásnak minősül.

Bár a pontos számokat és arányokat nehéz, és talán nem is lehet előre meghatározni, általánosságban elmondható, hogy zenés videó vagy montázs esetén a felhasznált anyagok szinte biztosan meg fognak felelni az irányelveknek.

Engedély köteles helyszínek

Előzetes jóváhagyás nélkül még fényképezési és videózási céllal is tilos olyan területeken tartózkodni, ahova látogatóként nincs jogosultságod belépni. Emellett tilos berendezéseket elhelyezni olyan területeken, ahol az potenciálisan zavarhatja a találkozó programjait.

Például, nem mehetsz fel a karzatra, a színpadra, a backstage területre, vagy nem helyezhetsz el eszközöket a színpadon. Ennek oka, hogy a műsorterv ismerete nélkül nem tudhatod garantálni, hogy nem zavarnád meg mások munkáját és mi se tudunk ígéretet tenni arra, hogy az eszközeid nem sérülnek meg.

Ha szeretnél felhatalmazást vagy bővíteni szeretnéd az előzetesen megkapott felhasználási hozzájárulásokat, kérjük, lépj kapcsolatba a szervezőkkel. Így biztosítható, hogy minden tevékenységed összhangban legyen az esemény szabályaival és zavartalanul zajlódhassanak le a programok.


Közös helyiségek

Ahogyan az Egészség és Biztonság pontban is kiemeltük, kérünk, hogy a bútorzatokat és az elhelyezett tárgyakat rendeltetésszerűen használd. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a helyszínen elhelyezett táblákkal is segítséget nyújtsunk és felhívjuk a figyelmed a fontosabb szabályokra és tudnivalókra.

Amennyiben egy helyszínen elhelyezett tábla ellentmondana a szabályzat előzetesen leírt részeinek, mindig a helyszíni jelzés az irányadó.

Fursuit Lounge

Ez egy fursuiter exluzív helység, amely azért van kialakítva hogy a fursuiterek pihenhessenek és úgy öltözhessenek át, hogy közben ne törjék meg a fursuitolás varázsát.

Amennyiben fursuiter vagy, ne felejtsd el magad fursuiterként regisztrálni, hiszen a lounge területére való belépéshez előzetes regisztráció és fursuiter karszalag szükséges. Minden fursuiter jogosult egy segítővel érkezni, azonban a segítő csak a fursuiterrel együtt, "kéz a kézben", léphet be. Ez azt jelenti, hogy amennyiben te nem vagy regisztrált fursuiter, a lounge területére egyedül nem mehetsz be.

A Fursuit Lounge területére étel és ital bevitele szigorúan tilos. Kérünk, hogy a kihelyezett frissítőket csak a kijelölt helyen fogyaszd el, és ne vigyél be semmit a fursuitok közé. Mivel a helyiség fő célja az öltözködés, tilos fényképet vagy bármilyen más felvételt készíteni.

Art Show

A művek épségének megőrzése érdekében arra kérünk, hogy a kiállított művekhez és alkotásokhoz ne érj hozzá, valamint az Art Show területére ne vigyél be ételt és italt. Arra kérünk, hogy tartsd tiszteletben a művészek alkotói jogait, és ne készíts felvételeket az Art Show területén.

Bár örömmel látunk fursuitban, mégis arra kérünk, hogy ne gyere be fursuitban az Art Show területére. Ez nem csak azért fontos, mert fursuitban nehezebb megtekinteni a kiállítást, hanem azért is, mert nagy a kockázata annak, hogy véletlenül kárt okozol valamelyik kiállított alkotásban.

Backstage öltöző

Ha részt veszel színpadi programon, használhatod a backstage öltözőt. Az öltözőbe a program kezdete előtt 45 perccel beviheted a fursuitodat, amelyet a program végeztét követően ott tárolhatsz, amíg az alkalmas állapotba kerül arra, hogy elpakold vagy átvidd a Fursuit Lounge-ba.

Ha ennek az ideje több mint 30 perc, kérlek ügyelj rá, hogy ne zavard vagy akadályozd a következő program résztvevőit. Ha nem veszel részt színpadi programon, vagy nincs dolgod a backstage-ben, a belépés nem megengedett.

Látogatóktól elzárt és üzemi területek

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a látogatóktól elzárt és egyéb üzemi területekre engedély nélkül tilos belépni. Habár törekszünk arra, hogy ezeket a helyiségeket a megfelelő módon jelezzük, fontos, hogy mindig mérlegelj. Amennyiben egy szoba vagy terem olyan jellegű, mint egy iroda, raktár, technikai árok vagy karzat, esetleg teljesen üres, az szinte biztosan nem a számodra megnyitott terület része.

A látogatóknak szánt területek elrendezéséről és elhelyezkedéséről részletes információkat találsz az önkiszolgáló kioszkon lévő térképen, amelyen megtekintheted hogy mely termekben lesznek programok tartva.